Test: Vilken är den Bästa fönsterputsroboten 2024?

Vi har testat så du ska slippa! Hitta bästa fönsterputsroboten med vår hjälp.

Fönsterputsrobotar är moderna och praktiska verktyg som tar fönsterputsningen till nästa nivå. De är automatiska maskiner som med hjälp av avancerad teknik kan klättra på och rengöra glasytor utan mänsklig inblandning. Dessa smarta enheter använder kraftfulla sugkoppar eller magnetiska paneler för att hålla fast vid fönstret, och rör sig över ytan med hjälp av inbyggda motorer. Med olika rengöringslägen och möjligheter att anpassa sig efter fönstrens form och storlek, erbjuder de en effektiv, tidsbesparande och säker lösning för att hålla dina fönster skinande rena.

Behovet av en fönsterputsrobot uppstår när man vill ha skinande rena fönster utan att behöva lägga ner tid och ansträngning på att göra det själv. Om du bor i ett högt hus eller har svårtillgängliga fönster, kan en fönsterputsrobot vara en riktig livräddare. De är också perfekta för stora glasytor som kräver regelbunden rengöring, såsom skyltfönster eller kontorsbyggnader. Dessutom kan de vara ett utmärkt alternativ för dem som inte kan utföra den fysiska aktiviteten att putsa fönster på grund av ålder, sjukdom eller funktionshinder.

I vårt omfattande test av flera populära modeller har vi utsett Ecovacs Winbot 880 till det bästa fönsterputsrobot. Denna toppmoderna enhet har imponerat oss med sin överlägsna rengöringsförmåga, användarvänlighet och innovativa funktioner. Med sin smarta navigeringsteknik och kraftfulla sugförmåga, kan den hantera även de mest svåråtkomliga fönstren med lätthet. Dessutom erbjuder den ett utmärkt värde för pengarna, vilket gör den till ett idealiskt val för alla som söker en effektiv och prisvärd lösning för fönsterrengöring.

Testvinnare - Bästa fönsterputsroboten 2024

Här är en överblick över årets bästa fönsterputsrobotar.

 1. Bäst i test: Ecovacs Winbot 880
 2. Bästa batteridrivna fönsterputsroboten: Ecovacs Winbot X v2
 3. Bästa billiga fönsterputsroboten: Cecotec WinDroid 870 Connected
 4. Bästa fönsterputsroboten med spray: DiteWinba FPR20
 5. Fönsterputsroboten med högst externa kundbetyg: Conga WinDroid 970 Cecotec

Våra 5 bästa fönsterputsrobotar (juli 2024)

1. Ecovacs Winbot 880- Bäst i test

Ecovacs Winbot 880 - Bäst i test
Betyg 4,7/5
Betyg 4,7/5
Bäst i test
Till butik
köp
(Robotexperten)

Vi testade Ecovacs Winbot 880 Fönstertvätt. Det här är en intelligent och effektiv robot som med sittvälutvecklade navigationssystem noggrant rengör hela fönsterytan. Den fungerar riktigt bra på stora fönster, men den klarar även fönster som är så små som 30 centimeter. Den har en fantastiskt god vidhäftningsförmåga, så du inte behöver oroa dig för att den ska falla till golvet. Den är utrustad med ett real time voice-system som ger dig statusuppdateringar genom hela processen. Du kan också via ett så kallat spot mode, välja ut ett område som behöver en extra djupgående rengöring. Markera bara området så kommer roboten att fokusera extra på det.

Något vi verkligen gillade med den här roboten, var den medföljande fjärrkontrollen. Med den kan du både styra och aktivera roboten. Du navigerar enkelt mellan de olika funktionerna och kan bland annat starta, stoppa och pausa den med ett enkelt tryck med fingret. Den höga användarvänligheten var till slut det som avgjorde att vi valde den till bäst i test.

Egenskaper

 • Mått: 25 x 25 cm
 • Vikt: 1,8 kg
 • Energikälla: Nätansluten

Fördelar

 • Bra funktioner
 • Lättförståelig instruktionsbok

Nackdelar

 • Ganska dyr

Omdöme

Intelligent och effektiv fönsterputsrobot som gör underverk med dina fönster.
Våra betyg
Kapacitet:
Betyg 9.7/5
4,7/5
Effektivitet:
Betyg 9.9/5
4,9/5
Pålitlighet:
Betyg 9.5/5
4,5/5
Totalt:
Betyg 4,7/5
4,7/5

Priser

2. Ecovacs Winbot X v2- Bästa batteridrivna fönsterputsroboten

Ecovacs Winbot X v2 - Bästa batteridrivna fönsterputsroboten
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Till butik
köp
(Tretti)

Titeln "bästa batteridrivna fönsterputsroboten" gick till Ecovacs Winbot X v2 Fönstertvätt. Till skillnad från Ecovacs Winbot 880, är den här roboten helt trådlös. Det gör att du naturligtvis slipper onödiga sladdar. Det betyder också att du kan använda den i stort sett överallt utan att vara beroende av ett strömuttag i närheten. Den har en batteritid på 50 minuter, vilket var något vi upplevde som mindre positivt. Beroende på vilken inställning du väljer, räcker batteriet till ungefär två stora fönster. Med en laddningstid på dryga timmen kan det ta sin tid att tvätta alla fönster. Särskilt om du har många fönster. Den stora fördelen är att du slipper göra det själv.

Något vi däremot gillade är det smarta rengöringssystemet. Med sin nya teknologi väljer roboten automatiskt det smartaste rengöringsmönstret. Dessutom har den här roboten har större rengöringskuddar som täcker större ytor och är effektivare än sin föregångare. Den har också ett säkerhetssystem. Om sensorn känner av att roboten inte har ett säkert grepp, kommer systemet avge varningssignaler och stoppa roboten.

Egenskaper

 • Mått: 25 x 25 cm
 • Vikt: 2,9 kg
 • Energikälla: Batteridriven

Fördelar

 • Helt trådlös vilket gör den lätt att använda och placera.
 • Smart rengöringssystem som väljer det mest effektiva rengöringsmönstret.

Nackdelar

 • Helt trådlös vilket gör den lätt att använda och placera.
 • Smart rengöringssystem som väljer det mest effektiva rengöringsmönstret.

Omdöme

Det bästa valet för ditt trådlösa hem.
Våra betyg
Kapacitet:
Betyg 9.8/5
4,8/5
Effektivitet:
Betyg 9.6/5
4,6/5
Pålitlighet:
Betyg 9.1/5
4,1/5
Totalt:
Betyg 4,5/5
4,5/5

Priser

3. Cecotec WinDroid 870 Connected- Bästa billiga fönsterputsroboten

Cecotec WinDroid 870 Connected - Bästa billiga fönsterputsroboten
Betyg 4,3/5
Betyg 4,3/5
Till butik
köp
(CDON)

Intelligent fönsterrobot Cetotec WinDroid 870 Connected 80W Svart vann titeln bästa billiga fönsterputsroboten. Det här är en liten smidig robot. Den har återanvändningsbara rengöringsdukar i microfiber. Man kan köpa till extra rengöringsdukar. Medan du använder den ena, så kan du enkelt tvätta den andra i tvättmaskinen. Med tanke på priset så är det här ett bra val. Den är liten och lätt och du styr den enkelt med hjälp av fjärrkontrollen. En sak som vann vårt stora gillande, var att den är utrustad med en säkerhetslina, så det behöver du inte köpa extra.

Den här roboten stängs av automatiskt när den är klar så du behöver heller inte stå och passa den. En sak som tyvärr talar till dess nackdel är kanske just den runda formen. Den klarar inte riktigt av hörnen så bra som vi skulle önska. Trots att den här roboten har fått ett blandat mottagande av användare runt om i världen, vill vi ändå framhålla att det är den bästa roboten för det priset.

Egenskaper

 • Mått: 29 x 14 cm
 • Vikt: 1,6 kg
 • Energikälla: Nätansluten

Fördelar

 • Smidig och lätt, vilket gör den enkel att hantera.
 • Återanvändningsbara rengöringsdukar i microfiber, vilket är både miljövänligt och kostnadseffektivt.

Nackdelar

 • Smidig och lätt, vilket gör den enkel att hantera.
 • Återanvändningsbara rengöringsdukar i microfiber, vilket är både miljövänligt och kostnadseffektivt.

Omdöme

Håller dina fönster rena till en billig peng och lite jobb.
Våra betyg
Kapacitet:
Betyg 9.2/5
4,2/5
Effektivitet:
Betyg 9.1/5
4,1/5
Pålitlighet:
Betyg 9.6/5
4,6/5
Totalt:
Betyg 4,3/5
4,3/5

Priser

Till CDON
2197 kr

4. DiteWinba FPR20- Bästa fönsterputsroboten med spray

DiteWinba FPR20 - Bästa fönsterputsroboten med spray
Betyg 4,1/5
Betyg 4,1/5
Till butik
köp
(Dite)

Av de robotar med sprayfunktion som vi testade, så valde vi Fönsterputsrobot DITEWIMBA FPR20 med sprayfunktion till den bästa. Det enda du behöver göra är att fylla på vatten, sedan sköter den sig själv. Den sprayar och putsar tills dina fönster är kristallklara. Roboten har flera sensorer som beräknar bästa rutten och täcka hela ytan. Den känner automatiskt av hinder och vill du att den ska putsa lite extra på något ställe, styr du detta enkelt med hjälp av fjärrkontrollen.

Den har två riktigt kraftfulla motorer som skapar ett vakuum som håller den fast mot rutan. Dessutom är den utrustad med säkerhetslina som hindar den från att falla om vakuumet skulle släppa. En av de saker vi tyckte allra bäst om med den här roboten är att den fungerar på alla släta ytor. Du kan använda den lika väl på köksskåpen som på fönstren. Det ger den en mångsidighet som flera av de andra apparaterna saknar. Det mest negativa med den här roboten är ljudet. Den låter relativt högt.

Egenskaper

 • Mått: 30 x 15 cm
 • Vikt: 1,6 kg
 • Energikälla: Nätansluten

Fördelar

 • Fungerar på alla släta ytor
 • AUtomatisk sprayfunktion

Nackdelar

 • Låter mycket

Omdöme

Fönsterputsrobot till bra pris med egen sprayfunktion.
Våra betyg
Kapacitet:
Betyg 8.6/5
3,6/5
Effektivitet:
Betyg 9.4/5
4,4/5
Pålitlighet:
Betyg 9.3/5
4,3/5
Totalt:
Betyg 4,1/5
4,1/5

Priser

Till Dite
2495 kr

5. Conga WinDroid 970 Cecotec- Fönsterputsroboten med högst externa kundbetyg

Conga WinDroid 970 Cecotec - Fönsterputsroboten med högst externa kundbetyg
Betyg 3,9/5
Betyg 3,9/5
Till butik
köp
(Butiqen)

Fönsterrengöringsrobot Conga WinDroid 970 Cecotec är den robot som har fått absolut bäst användarbetyg och vi kan inte annat än att hålla med. Den är liten och tyst och den fyrkantiga formen gör att den enkelt fixar att putsa rent även i hörnen. Den är utrustad med smart navigering vilket gör att den räknar ut den bästa rutten, lokaliserar hinder och rengör hela fönsterytan. Du kan använda den både utomhus och inomhus. Den fungerar lika bra på fönster som på duschkabinen eller kakel. Dessutom kan du använda den både inomhus och utomhus.

Den har ett rengöringssystem som arbetar sig igenom fem steg. Den fuktar, skrubbar, vrider, rengör och torkar och du kan även sätta den i ett så kallat loop-läge. Då passerar densamma punkt tio gånger för en extra grundlig rengöring. Även denna robot styr du enkelt med hjälp av en fjärrkontroll. En sak vi verkligen gillade är att den har ett säkerhetssystem som hela tiden garanterar strömförsörjningen. Detta hindrar roboten från att falla ner från fönstret vid till exempel ett strömavbrott.

Egenskaper

 • Mått: 25 x 25 cm
 • Vikt: 2,4 kg
 • Energikälla: Nätansluten

Fördelar

 • Intelligent fönsterrengöringsrobot
 • Kommer enkelt åt hörn och kanter
 • Säkerhetslina ingår

Nackdelar

 • Sladden kan kännas lite otymplig

Omdöme

Fönsterrengöringsrobot med fem steg - Den fuktar, skrubbar, vrider, rengör och torkar.
Våra betyg
Kapacitet:
Betyg 9.3/5
4,3/5
Effektivitet:
Betyg 8.5/5
3,5/5
Pålitlighet:
Betyg 8.9/5
3,9/5
Totalt:
Betyg 3,9/5
3,9/5

Priser

Så hittar du bästa Fönsterputsrobot

Vad är viktigt att tänka på när jag väljer fönsterputsrobot?

Att hitta den bästa fönsterputsroboten kan vara en utmaning, med tanke på det stora antalet modeller och märken som finns på marknaden. Det är viktigt att göra en noggrann jämförelse och utvärdering baserad på ett antal kriterier för att säkerställa att du får den produkt som bäst uppfyller dina behov och förväntningar. Här är några av de viktigaste faktorerna att tänka på när du väljer en fönsterputsrobot.

Rengöringsförmåga

En av de mest grundläggande och kritiska faktorerna att överväga är robotens rengöringsförmåga. En bra fönsterputsrobot ska kunna ta bort smuts, damm, fläckar och andra typer av skräp effektivt, utan att lämna några ränder eller märken. Vissa modeller har flera rengöringslägen och kan anpassa sig efter olika typer av smuts och fläckar. Andra modeller har speciella borstar eller rengöringslösningar för att hantera svårare fläckar. Det är också viktigt att roboten kan rengöra hela fönstret, inklusive kanter och hörn.

Navigeringsteknik

Navigeringstekniken är en annan viktig faktor att tänka på. En bra fönsterputsrobot ska kunna röra sig smidigt och effektivt över fönsterytan, och anpassa sig efter olika former och storlekar. Den bör ha en pålitlig sensor för att upptäcka kanter och hinder, och kunna ändra riktning eller justera sin rutt vid behov. Vissa modeller har även en smart planeringsfunktion som kartlägger det mest effektiva rengöringsmönstret för varje fönster.

Säkerhetsfunktioner

Säkerheten är ytterligare en kritisk aspekt att tänka på, särskilt om du planerar att använda roboten på höga eller svåråtkomliga fönster. En bra fönsterputsrobot bör ha robusta sugkoppar eller magnetiska paneler för att hålla fast vid fönstret, samt en säkerhetslina eller backupbatteri för att förhindra fall om strömmen avbryts. Vissa modeller har även en automatisk stoppfunktion när rengöringen är klar, eller om roboten upptäcker ett problem.

Användarvänlighet

Användarvänligheten är också viktig att överväga. En bra fönsterputsrobot bör vara lätt att installera, använda och underhålla. Den bör ha en intuitiv kontrollpanel eller fjärrkontroll, och erbjuda klara instruktioner för installation och drift. Vissa modeller kan även styras via en app på din smartphone, vilket ger extra bekvämlighet och flexibilitet. Dessutom bör roboten vara lätt att rengöra och underhålla, med lätta att ta bort och byta ut delar vid behov.

Kundrecensioner och betyg

Slutligen bör du alltid kolla in kundrecensionerna och betygen för varje modell. Även om en produkt har alla de rätta specifikationerna och funktionerna, kan det vara användarnas verkliga erfarenheter som ger dig den mest pålitliga

Jämför de bästa fönsterputsrobotarna i testet

Fönsterputsrobot Mått Vikt Energikälla Totalbetyg Pris
Ecovacs Winbot 880 25 x 25 cm 1,8 kg Nätansluten Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
4499 kr
Ecovacs Winbot X v2 25 x 25 cm 2,9 kg Batteridriven Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
3789 kr
Cecotec WinDroid 870 Connected 29 x 14 cm 1,6 kg Nätansluten Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
2197 kr
DiteWinba FPR20 30 x 15 cm 1,6 kg Nätansluten Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
2495 kr
Conga WinDroid 970 Cecotec 25 x 25 cm 2,4 kg Nätansluten Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Pris från
3276 kr
fönsterputsrobot test

Så gjorde vi testet

Fönsterputsrobotar kommer i många olika utföranden och beroende på hur dina fönster ser ut, hur stora dem är, hur många fönster du har och hur pass skitiga de brukar bli kommer den bästa fönsterputsroboten för dig att variera. För att göra ditt val lite enklare har vi här tagit fram bästa alternativet i flera olika kategorier.

För att komma fram till vilken maskin som är bäst i varje kategori har vi betygsatt produkterna efter ett antal punkter som är särrskilt viktiga när det kommer till just fönsterputsrobotar:

 • Sugförmågan: Sugförmåga är en av de viktigare punkterna vi har tittat på och jämfört mellan de olika robotarna vi har testat. Den är viktig både för renligheten och för att roboten ska sitta fast.
 • Effekt: Här har vi kollat på hur pass rent fönster blir under olika förutsättningar. Även hur bra maskinen är på att göra rent längst in i hörnen. 
 • Användarvänlighet: Användarvänligheten har varit viktig. Roboten ska vara lätt att använda med tydliga och enkla instruktioner.
 • Batteritid/Räckvidd: En robot behöver ha tillräckligt lång sladd för att nå dit man vill eller om den är batteridriven ha tillräckligt med batteri för att inte behöva laddas i ett kör.
 • Pris: Priset har naturligtvis spelat en roll. En dyrare robot har lite högre krav på sig för att uppnå samma betyg som en billigare.

Fördelar med Fönsterputsrobot

En fönsterputsrobot är mer än bara en teknisk pryl; det är en investering i renare fönster och mer fritid. Det finns flera fördelar med att använda en fönsterputsrobot, här är några av de mest betydande:

 • Säkerhet: Med en fönsterputsrobot, behöver du inte oroa dig för faran med att klättra på stegar eller luta dig ut genom fönster för att nå svåråtkomliga områden. Roboten gör allt arbete åt dig, vilket minskar risken för olyckor. Detta är särskilt viktigt för äldre personer, personer med funktionshinder eller om du bor i ett hus med flera våningar.
 • Tidsbesparing: Att putsa fönster kan vara en tidskrävande uppgift, särskilt om du har stora fönster eller många av dem. En fönsterputsrobot kan dock klara jobbet på en bråkdel av tiden det skulle ta att göra det för hand. Detta frigör tid för dig att ägna åt andra uppgifter eller helt enkelt njuta av din fritid.
 • Effektiv rengöring: Fönsterputsrobotar är utrustade med avancerad teknik som gör dem mycket effektiva när det gäller att rengöra fönster. De kan ta bort alla typer av smuts och fläckar, inklusive hårt sittande fläckar som kan vara svåra att ta bort för hand. Dessutom lämnar de inga ränder eller märken, vilket ger dig skinande rena fönster varje gång.
 • Användarvänlighet: Fönsterputsrobotar är i allmänhet mycket enkla att använda. De flesta modeller kommer med en fjärrkontroll eller en app som gör att du kan styra roboten från bekvämligheten av din soffa. Dessutom kräver de minimal inställning och underhåll, vilket gör dem till ett praktiskt val för alla.
 • Versatilitet: Fönsterputsrobotar kan användas på alla typer av fönster, inklusive de med ovanliga former eller stora dimensioner. Vissa modeller kan även rengöra andra glasytor, såsom speglar, duschväggar eller glasdörrar. Detta gör dem till ett mycket mångsidigt rengöringsverktyg.

Nackdelar med Fönsterputsrobot

Trots de många fördelarna med fönsterputsrobotar, finns det också vissa nackdelar som kan vara bra att känna till innan du gör ditt val. Här är några av de mest framträdande:

 • Priset: Fönsterputsrobotar kan vara ganska dyra, särskilt de modeller som kommer med avancerade funktioner och teknik. Även om de kan spara tid och arbete på lång sikt, kan det initiala kostnadsutlägget vara ett hinder för vissa konsumenter. Det är dock viktigt att notera att det finns modeller i olika prisklasser, och att en högre kostnad ofta innebär bättre prestanda och hållbarhet.
 • Begränsad användning på vissa ytor: Även om fönsterputsrobotar är utformade för att klara de flesta typer av fönster, kan de ha svårt med vissa ytor. Till exempel kan robotar som använder sugkoppar ha problem med texturerade eller ojämna fönster. Dessutom kanske de inte fungerar lika effektivt på mycket små eller mycket stora fönster. Det är därför viktigt att noggrant kontrollera robotens specifikationer innan köp.
 • Behov av strömförsörjning: Fönsterputsrobotar behöver en strömkälla för att fungera, vilket kan vara ett problem om du inte har ett eluttag i närheten av fönstret. Även om vissa modeller har ett inbyggt batteri, har de ofta en begränsad driftstid och behöver laddas regelbundet. Dessutom kan sladden vara i vägen när roboten arbetar, vilket kan vara irriterande och potentiellt begränsa robotens rörlighet.
Vanliga frågor om fönsterputsrobot

Vanliga frågor om Fönsterputsrobotar

Hur fungerar en fönsterputsrobot?

En fönsterputsrobot fungerar genom att använda kraftfulla sugkoppar eller magnetiska paneler för att hålla fast vid fönstret. Den rör sig över ytan med hjälp av inbyggda motorer, och rengör fönstret genom att använda borstar eller rengöringsdynor tillsammans med en rengöringslösning. Många modeller har smarta sensorer och algoritmer som låter dem navigera effektivt över fönsterytan och anpassa sig efter olika former och storlekar. De kan programmeras att följa specifika rengöringsmönster, och vissa modeller kan även styras via en fjärrkontroll eller en smartphone-app.

Kan en fönsterputsrobot användas på alla typer av fönster?

De flesta fönsterputsrobotar kan användas på de flesta typer av fönster, inklusive de med ovanliga former eller stora dimensioner. De kan dock ha svårt med vissa ytor. Till exempel kan robotar som använder sugkoppar ha problem med texturerade eller ojämna fönster. Dessutom kanske de inte fungerar lika effektivt på mycket små eller mycket stora fönster. Det är därför viktigt att noggrant kontrollera robotens specifikationer innan köp.

Är fönsterputsrobotar säkra att använda på höga höjder?

Ja, fönsterputsrobotar är designade för att vara säkra att använda även på stora höjder. De har robusta sugkoppar eller magnetiska paneler som håller dem fast vid fönstret, och många modeller har även en säkerhetslina som kan förhindra att roboten faller om sugkopparna skulle släppa. Vissa modeller har också en backupbatteri som kan hålla roboten igång om strömmen avbryts. Men som med alla elektroniska enheter, är det viktigt att följa tillverkarens säkerhetsinstruktioner.

Hur underhåller man en fönsterputsrobot?

Underhåll av en fönsterputsrobot är oftast ganska enkelt. De flesta modeller kräver regelbunden rengöring av rengöringsdynorna eller borstarna, vilket vanligtvis kan göras genom att skölja dem under vatten. Det kan också vara en god idé att rengöra sugkopparna eller magnetpanelerna för att säkerställa att de behåller sin greppförmåga. Vissa modeller har utbytbara delar, vilket kan förlänga livslängden på enheten. Det är alltid bäst att följa tillverkarens specifika underhållsinstruktioner.

Kan jag använda min egen rengöringslösning med en fönsterputsrobot?

Detta beror på modellen av fönsterputsrobot. Vissa modeller tillåter att du använder din egen rengöringslösning, medan andra kräver att du använder en specifik lösning som tillverkas av samma företag. Om du föredrar att använda din egen lösning, bör du kontrollera robotens manual eller kontakta tillverkaren för att försäkra dig om att det är säkert att göra så. Användning av felaktig rengöringslösning kan skada roboten och ogiltigförklara garantin.

Är det värt att investera i en fönsterputsrobot?

Svaret på den frågan beror på dina specifika behov och omständigheter. Om du har stora eller svåråtkomliga fönster, eller om du helt enkelt vill spara tid och ansträngning, kan en fönsterputsrobot vara en värdefull investering. De kan effektivt rengöra dina fönster med minimal insats från din sida, vilket ger dig mer tid för andra uppgifter. Men om du bara har ett par små fönster som är lätta att nå, kanske det inte är värt kostnaden för en robot.

Senast uppdaterad: 19 oktober 2023
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
70 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5