Test: Vilken är den Bästa soundbaren 2022?

Gå igenom dessa viktiga punkter så att du kan köpa den soundbar som är mest lämplig för dig.
Uppdaterad april 2022

Känner du att din TV inte ger ifrån sig ett tillfredsställande ljud? Det är ingenting du är ensam om eftersom högtalarna även i moderna tv-apparater inte är mycket att hurra för. Det är i sig inget konstigt med tanke på den tunna ram de ska få plats i. En lösning på problemet är att köpa en soundbar till din TV. Den tar bara liten plats, samtidigt som den ger bra ljud. Dessutom är en soundbar enkel att installera och relativt billig i jämförelse med andra alternativ.

Vi har testat åtta soundbars och nedan kan du läsa mer om testet för att hitta rätt soundbar. Där får du också information om varför vi valde Bose Smart Soundbar 300 till bäst i test.

Testvinnare - Bästa soundbaren

 • Bäst i test: Bose Smart Soundbar 300
 • Mest prisvärd: Soundbar Samsung HW-T660/XE
 • Bästa premium: Bose Soundbar 700
 • Bra val: JBL 2.0 All-in-One Soundbar
 • Bästa billiga: Samsung HW-T400/XE
 • Bra val: Sony HT-X8500 Soundbar Svart
 • Bra val: Nikabe S3 Soundbar
 1. Bäst i test:

  Bose Smart Soundbar 300

  9,7/10
  Bose Smart Soundbar 300
  Bäst i test
  Effekt
  28 W
  Kanaler
  3.0
  Storlek
  70x10x6 cm
  Vikt
  3,2 kg
  Fördelar
  • Enastående trådlösa anslutningsmöjligheter.
  • Basjusteringsfunktion tillgänglig.
  • Bra ljudnivåer utan att tumma på kvalitet
  Nackdelar
  • Ingen EQ eller rumskorrigering.
  • Brister vid vissa basfrekvenser
  • Stödjer inte atmos

  Recension av Bose Smart Soundbar 300

  Bose Smart Soundbar 300 är en modell som passar de allra flesta. Den är faktiskt officiell soundbarhögtalare för NFL som levererar arenaljud hemma i din soffa. Ljudet har stor räckvidd med tydliga dialoger och väldigt bra bas. Dessutom har den inbyggda röstassistenter för smidigare användning. Designen är liten och elegant vilket gör att den fungerar i de allra flesta hushållen. Bose skriver inte själva ut effekten men tester visar på att den ligger någonstans mellan 25-30 watt. 

  Den här soundbaren har fyra fullrange-element och en diskanthögtalare i mitten. Du kan dessutom komplettera den med högtalare för ännu bättre ljud. Soundbaren möjliggör styrning med Alexa för en mycket smidig användning. Om du vill använda soundbaren för att lyssna på musik, kan du ansluta till en enhet med hjälp av bluetooth eller wifi. Det är dessutom enkelt att installera denna modell, antingen via HDMI eller dess optiska ingång. Volymen kan du justera med fjärrkontrollen till din TV.

  Vi tycker att Bose Smart Soundbar 300 är ett riktigt bra val för dig som vill ha bra ljud i snyggt format. Det är väldigt enkelt att installera den, vilket är en fördel. Det är bara att välja HDMI eller den medföljande optiska kabeln och koppla in den i din TV. En nackdel är att det inte finns någon volymräkning när du höjer eller sänker ljudet, du vet alltså inte vilken ljudnivå du ligger på.

  I övrigt är det här en mycket bra soundbar som verkligen förtjänar utmärkelsen bäst i test. Den hade helt enkelt mest att erbjuda av de åtta produkter som testades.

  Läs mer
 2. Mest prisvärd:

  Soundbar Samsung HW-T660/XE

  9,5/10
  Soundbar Samsung HW-T660/XE
  Effekt
  340 W
  Kanaler
  3.1
  Storlek
  98x9x6 cm
  Vikt
  2,4 kg

  Recension av Soundbar Samsung HW-T660/XE

  Det här är ett system med soundbar, inbyggd centerhögtalare och trådlös subwoofer med ett mycket fördelaktigt pris. Det är ett 3.1 system med stöd för DTS Virtual:X. Du får ett bra surroundljud och dessutom har soundbaren game mode för dig som vill ha en riktigt bra spelupplevelse. Subwoofern bidrar till ett bättre basljud vilket är uppskattat när du exempelvis tittar på film.

  Om du har en Samsung-tv kan du koppla in soundbaren trådlöst via Bluetooth, men den kan också anslutas via HDMI. Uteffekten ligger på 340 watt. Smart Sound gör att denne soundbar analyserar vad du tittar på och sedan optimerar ljudet utifrån det. Du kan också bygga ut systemet med ett Wireless Surround Kit.

  Anledningen till att vi valde Samsung HW-T660/XE till mest prisvärt alternativ är för att den har ett bra pris samtidigt som en subwoofer ingår. Att subwoofern är trådlös är också mycket fördelaktigt eftersom du kan placera den var du än önskar. Basen är otroligt bra i det här paketet och du får rejält tryck i ljudet. För dig som vill ha en mycket bra produkt till riktigt bra pris är det här ett mycket bra val.

  Läs mer
 3. Bästa premium:

  Bose Soundbar 700

  9,5/10
  Bose Soundbar 700
  Effekt
  ??
  Kanaler
  3.0
  Storlek
  98x11x6 cm
  Vikt
  4.8 kg

  Recension av Bose Soundbar 700

  Bose Soundbar 700 ser inte direkt ut som andra soundbars eftersom den är ljus istället för svart. Utsidan är tillverkad av metall, plast och härdat glas. Den passar utmärkt för film, musik och TV och har ett mycket snyggt format. När du vill streama musik kan du ansluta med wifi eller bluetooth och du får kristallklart ljud.

  Soundbaren har en avancerad konstruktion som ger ett fantastiskt ljud. Du kan styra alla dina underhållningssystem med universalfjärrkontrollen Bose Soundbar Universal Remote. Musik kan du styra med Bose Music-appen. Du har möjlighet att utöka med tillval för att få ännu bättre ljudupplevelse. Det finns också möjlighet att använda dig av integrerad röststyrning och Apple Airplay 2, när det släpps. Du kan ansluta med HDMI ARC-anslutning.

  En av anledningarna till att vi valde Bose Soundbar 700 som bästa premiumprodukt i vårt soundbar-test är för dess otroligt snygga design. Sedan är ljudkvaliteten dessutom helt underbar. Oavsett om du ska lyssna på musik eller se på film är det här en mycket bra produkt. Den må kosta lite extra men om din budget tillåter det bör du välja just den här soundbaren.

  Läs mer
 4. Bra val:

  JBL 2.0 All-in-One Soundbar

  9,3/10
  JBL 2.0 All-in-One Soundbar
  Effekt
  80 W
  Kanaler
  2.0
  Storlek
  61x9x6 cm
  Vikt
  1.6 kg

  Recension av JBL 2.0 All-in-One Soundbar

  JBL Bar 2.0 är en soundbar med mycket att ge. Den erbjuder kraftfullt ljud med bra bas, som ger dig biokänsla hemifrån. Du kan lyssna på musik via bluetooth samt ansluta din TV med HDMI ARC eller via den optiska ingången. Dolby Digital-ljudet ger en fantastisk upplevelse oavsett om du lyssnar på musik eller tittar på film.

  Den här soundbaren har en mycket slimmad design och en vikt på runt 1,5 kg. Den är även enkel att ansluta till din TV. Anledningen till att vi klassar den här som ett bra val, är för att den har ett bra pris samtidigt som den ger bra ljudkvalitet. Den blev dock inte utsedd till något av de bästa alternativen eftersom ljudet inte är lika bra vid väldigt höga volymer.

  Läs mer
 5. Bästa billiga:

  Samsung HW-T400/XE

  9,1/10
  Samsung HW-T400/XE
  Effekt
  40 W
  Kanaler
  2.0
  Storlek
  64x11x7 cm
  Vikt
  2 kg

  Recension av Samsung HW-T400/XE

  Samsung HW-T400/XE är en soundbar av hög kvalitet och till fördelaktigt pris. Den har inbyggda woofers för att kunna leverera en bra bas. Dessutom har den flera anslutningsmöjligheter, såsom Bluetooth, USB och NFC. Kontroller för volym, ingångsväljare och på- och av-knapp finns smart beläget på soundbarens sida. Det här är en kompakt soundbar som levererar ett mycket bra ljud.

  Tack vare Surround Sound Expansion får du riktigt bra ljud i hela rummet. Du kan också lyssna på musik via soundbaren. Det medföljer en fjärrkontroll så att du enkelt kan styra din soundbar från soffan. En nackdel är att det inte finns något HDMI-uttag på denna modell.

  Anledningen till att vi valde Samsung HW-T400/XE till bästa billiga soundbar var för att den har mycket att erbjuda trots sitt otroligt låga pris. Den kostar bara runt tusenlappen och med sin inbyggda subwoofer får du en bra upplevelse oavsett om du tittar på film eller TV eller lyssnar på musik. Inga andra soundbars i den här prisklassen levererar ett så här bra resultat.

  Läs mer
 6. Bra val:

  Sony HT-X8500 Soundbar Svart

  9,1/10
  Sony HT-X8500 Soundbar Svart
  Effekt
  200 W
  Kanaler
  2.1
  Storlek
  89x10x6 cm
  Vikt
  3.1 kg
  Till Kjell
  3490 kr

  Recension av Sony HT-X8500 Soundbar Svart

  Sony är ett välkänt företag inom elektronik och det här är en 2.1-soundbar i snygg design. Den är utrustad med dubbla inbyggda subwoofers för att basljudet ska vara tillfredsställande. Den har både optisk ingång och HDMI-ingång för att du ska kunna ansluta din TV på det sätt du önskar. Du kan även lyssna på musik med din soundbar via Bluetooth. Det medföljer en fjärrkontroll vid köp och det finns olika ljudlägen för exempelvis film, spel och sport.

  Det här är en slimmad soundbar som ger ett surroundljud utan att du behöver en massa enheter. Den inbyggda, dubbla subwoofern ger riktigt bra bas. Det rådde ingen tvekan om att denna produkt skulle finnas med på listan, även om den inte utsågs till en av de bästa. Vi gillar också dess minimala design och snygga utseende, dock har den ett något högt pris.

  Läs mer
 7. Bra val:

  Nikabe S3 Soundbar

  Nikabe S3 Soundbar
  Effekt
  ??
  Kanaler
  2.0
  Storlek
  86x11x10 cm
  Vikt
  ??
  Till Kjell
  1299 kr

  Recension av Nikabe S3 Soundbar

  Det här är en 2.0 soundbar som du kan använda med din TV eller till att spela musik. Du kan ansluta antingen via optisk ingång eller HDMI vilket gör den till ett bra val för alla. Den kan också användas som trådlös högtalare när du lyssnar på musik, tack vare möjligheten till bluetooth-anslutning. Det tar inte lång tid att ansluta den och du styr dessutom denna soundbar väldigt enkelt med fjärrkontrollen som medföljer.

  Vi tycker att det här är en bra soundbar till ett mycket fördelaktigt pris. Dock tar den lite större plats än många andra modeller i vårt test. Om du har gott om plats under din TV är det dock ingenting som stör. Det finns även möjlighet att montera den på väggen om du hellre vill det.

  Läs mer
Se alla produkter
Avgörande faktorer när du ska hitta bästa soundbaren

Såhär hittar du bästa soundbaren

Innan du väljer en soundbar till ditt hem är det viktigt att du tänker över dina behov. Det finns en hel del aspekter att gå igenom för att det ska bli ett så bra val för dig som möjligt. En soundbar ska givetvis leverera ett bra ljud, men du bör också ta en titt på dess storlek och antal anslutningar. Nedan redovisar vi de viktigaste faktorerna du bör tänka över innan du väljer soundbar till ditt hem.

Anslutningar

Det är viktigt att du kontrollerar hur många anslutningar en soundbar har eftersom du vill kunna ansluta dina enheter. Du ska ha möjlighet att koppla din tv, spelkonsol och mediaspelare. Många soundbars saknar många anslutningsmöjligheter, vissa har enbart en HDMI- eller Digital Optisk-ingång. Många tillverkare väljer att enbart ha optisk ingång och ingen HDMI-ingång. Då får du istället koppla in alla enheter till din TV och ansluta till soundbaren därifrån. Glöm då inte att kolla upp vilka anslutningsmöjligheter din TV har.

Storlek

Det är förstås viktigt att din soundbar får plats där du har din TV och av den anledningen behöver du kontrollera dess storlek. Om du har din TV långt från soffan bör du dock inte välja någon av testets minsta modeller. Du som sitter enbart två till tre meter från TV:n kan dock få bra ljud även av en liten soundbar. Kolla också upp att en soundbar får plats på tv-bänken eller på väggen i ditt hem.

Uppgraderingsmöjligheter

Många soundbars ger dig möjlighet att uppgradera dem med antingen fler högtalare eller en subwoofer. Vanligtvis har en soundbar ett 3.0-ljud, vilket innebär vänster, center och höger, men det finns också varianter med annan konstruktion. För ett riktigt surroundsound kan det vara bra med ytterligare högtalare, men många tycker att en soundbar ger tillfredsställande ljud på egen hand.

Soundbar-kanaler

Det är också smart att ta en titt på vilka kanaler en soundbar har. Kanaler är ett annat ord för högtalare och det anges med en siffra. 3.0 betyder tre högtalare vilket vi nämnde ovan. 2.0 innebär två högtalare, en till höger och en till vänster. Är soundbaren utrustad med 3.1 kanaler innebär det att dess högtalare är placerade vänster, center, höger samt att den har en subwoofer.

Fjärrkontroll och röststyrning

Många soundbars styrs med fjärrkontrollen till din TV, men det finns även de som har egen fjärrkontroll. Om det är någonting du önskar bör du kontrollera om det finns. Röststyrning förekommer också i vissa soundbars, till exempel via Alexa eller Google Assistant.

Pris

Priset är en faktor som du också bör ta i beaktande för att du ska bli nöjd med ditt köp. Givetvis ska du bara välja en soundbar som ryms inom din budget. Det finns alternativ i många prisklasser som är väldigt bra. I vårt test hittar du bland annat bästa billiga soundbar - perfekt för dig med en tajt budget.

Så valde vi ut de bästa soundbarsen

Så valde vi ut de bästa soundbarsen

När vi testade soundbars provade vi dem både för att lyssna på musik, se på sport på tv, vanliga tv-program och titta på film. Vi testade med olika anslutningar och inställningar samt till olika tv-apparater. På så sätt har vi kunnat få en bra översikt över dess funktion vid alla tillfällen. Sedan tog vi också en titt på design, kundomdömen och prestanda i relation till pris.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
24 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5
Senaste tester