Test: Vilken är den Bästa Lövblåsen 2023?

Är du trött på att kratta upp löv? Då är det hög tid att investera i en lövblås

En lövblås kan komma väl till hands vid arbete i trädgården. Den är bra till att få bort oönskade löv och för att få det fint i trädgården. En lövblås är ett måste i alla hushåll med trädgård. Maskinen kan även passa för företag som exempelvis arbetar med trädgårdsskötsel eller skötsel på kyrkogårdar.

Vi har testat fem stycken olika lövblåsar i vårt test. Läs mer om recensionerna nedan och få reda på varför vi valde just DUB362Z till vår testvinnare.

Testvinnare - Bästa Lövblåsen 2023

Här är en överblick över årets bästa Lövblåsar.

 1. Bäst i test: DUB362Z
 2. Bästa premium lövblås: Lövblås Husqvarna 525BX
 3. Bästa budgetvalet: Ryobi JET OBL18JB ONE+ 18V
 4. Bästa bensindrivna lövblåsen: Ryobi RBV26B 26CC
 5. Bästa nätanslutna lövblåsen: Ryobi RBV3000CESV

Våra 5 bästa Lövblåsar (juni 2023)

1. DUB362Z- Bäst i test

DUB362Z - Bäst i test
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Bäst i test
Till butik
köp
(Verktygsproffsen)

Vår testvinnare är den kraftfulla lövblåsaren Makita DUB362Z. Detta är en sladdlös 36V lövblås som drivs av två 18V batterier med separata batterihållare. Produkten har en grymt bra prestanda. Här kan du välja mellan sex olika hastighetslägen. Maskinen har en lufthastighet på 54 m/s.

Lövblåsen har en stark fläkt med justerbar luftvolym och hastighet. Den är perfekt för användning i bullerkänsliga områden som skolor och sjukhus. Tänk på att du behöver köpa batteri och laddare separat.

När vi testat produkten ser vi det som en stor fördel med att det går att välja mellan hela sex olika hastigheter. Modellen är tystgående och det är väldigt positivt att slippa en hög ljudnivå när du arbetar med maskinen.

För att vara en batteridriven lövblås upplever vi den väldigt kraftfull och den har styrkan som behövs för att göra ett bra jobb.

Egenskaper

 • Lufthastighet: 54 m/s
 • Vikt: 4,1 kg
 • Energikälla: Batteri

Fördelar

 • Bra prestanda

Omdöme

.

2. Lövblås Husqvarna 525BX- Bästa premium lövblås

Lövblås Husqvarna 525BX - Bästa premium lövblås
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Till butik
köp
(GardenStore)

Här får du en mycket kraftfull lövblås med en användarvänlig design. Lövblåsen är bensindriven och har en max hastighet på 157 m/s. Blåsrörets längd är justerbart så du kan komma riktigt nära marken utan att du behöver böja dig. Längden är lätt att justera.

Det finns både ett platt och ett öppet blåsrör. Det platta ger ett mer riktat luftflöde och det öppna passar bra om du ska blåsa bort löv från torra ytor. Bränslet räcker i ungefär en timme och maskinen väger lite mer än fyra kilo. Det finns även ett extra handtag undertil och det passar perfekt tröttheten sätter in.

Vi tycker att 525BX känns väldigt bra att använda, där alla funktioner sitter synligt och i nära anslutning till varandra. Lövblåsen har helt enkelt en användarvänlig design. Att det finns två olika blåsrör ser vi som mycket positivt, eftersom vi kunde utföra arbetet mer effektivt.

Maskinen kan däremot kännas något tung om du arbetar längre stunder, men med några pauser går det bra. Till vår hjälp har vi även extra handtaget som vi tar hjälp av när vi börjar tycka att maskinen är tung.

Omdöme

.

Priser

3. Ryobi JET OBL18JB ONE+ 18V- Bästa budgetvalet

Ryobi JET OBL18JB ONE+ 18V - Bästa budgetvalet
Betyg 4,3/5
Betyg 4,3/5
Till butik
köp
(Granngården)

Ryobi är en smidig och kompakt lövblås, även kallat trädgårdsstädare. Detta är en kraftfull lövblås som även har funktionen att kunna suga upp löv. Ryobi ger dig sladdlös frihet genom denna batteridrivna lövblås.

Easy, start och gångläge. Produkten kan suga upp, mala och kompensera. 16 liter blir istället 1 liter. Den kan blåsa mellan 0 och 380 km/ h. Bärsele medföljer när du köper produkten. Däremot ingår inte batteri och laddare.

Ryobi var tidiga med att ta fram ett batterisystem som kan driva olika maskiner med samma batteri. Detta system tycker vi är toppen, eftersom du kan driva allt från lövblås till borr och häcksax med samma batteri.

En annan fördel med denna lövblås är att det ingår en bärsele, vilket underlättar arbetet med maskinen. Det känns som kroppen belastas rätt och att vi orkar arbeta en längre tid med maskinen, eftersom den nu inte känns så tung att hantera. Dessutom är handtaget ergonomiskt utformat, vilket kändes som ett stort plus när vi arbetade.

Vi testade även den inbyggda avfallsskrapan för att avlägsna envist skärp och löv och den fungerar förvånansvärt bra. Något som vi även uppskattade när vi använde lövblåsen, var att det går att variera hastigheten. Det var bra att kunna ställa hastigheten beroende på vilken yta vi arbetade på och hur mycket löv som skulle blåsas.

Egenskaper

 • Lufthastighet: 36V
 • Vikt:
 • Energikälla:

Fördelar

 • Mycket valuta för pengarna

Omdöme

.

Priser

4. Ryobi RBV26B 26CC- Bästa bensindrivna lövblåsen

Ryobi RBV26B 26CC - Bästa bensindrivna lövblåsen
Betyg 4,1/5
Betyg 4,1/5
Till butik
köp
(Computersalg)

Detta är en bensindriven lövblås som även fungerar som en lövsug. Dessutom har den en hög lufthastighet på 320 km/h

Produkten har en effektiv PoWE LT2 bensindriven tvåtaktsmotor på 26 cc. Modellen är utformad för att perfekt kunna kombinera prestanda och vikt. I köpet ingår också en behållare som har kapacitet på 50 liter. Lövblåsen kan komprimera de uppsugna löven från 12 liter till 1 liter.

Vi upplever denna lövblås som kraftfull och effektiv med många bra funktioner. Att den kan användas både som lövblås och lövsug är absolut en fördel, eftersom vi då slipper använda oss av två olika maskiner. Vi har självklart testat den både som lövblås och lövsug och den fungerar utmärkt till båda användningsområdena.

Vi tycker egentligen att denna lövblås kan gå under namnet trädgårdsstädare eftersom den hjälper till med flera olika saker i din trädgård.

Omdöme

.

Priser

5. Ryobi RBV3000CESV - Bästa nätanslutna lövblåsen

Ryobi RBV3000CESV - Bästa nätanslutna lövblåsen
Betyg 4,1/5
Betyg 4,1/5
Till butik
köp
(Computersalg)

Det här är en prisvärd och kraftfull lövblås och lövsug. Det är en elektrisk modell som du ansluter med en kabel. Modellen har en kraftfull motor på 3 000W och har därför mycket hög kapacitet både för att blåsa bort löv och att suga upp och hacka sönder dem.

Uppsamlingsbehållaren har en kapacitet på 45 liter och maskinen har också möjlighet att hacka och mala ner både kottar och bark. Lövblåsen har en max hastighet på över 100 m/s.

Vill du ha en lövblås som har ett stort användningsområde är den här modellen ett bra val. Här sammanflätas prisbild och funktion bra. Eftersom det är en eldriven lövblås får du dessutom en mycket kraftfull produkt, vilket vi har upplevt positivt. Det har varit lätt att få arbetet gjort med denna lövblås.

Vi har dessutom testat att mala ner både kottar och bark, vilket fungerar precis så bra som produktbeskrivningen lovar. Detta är en produkt för dig som behöver hjälp med flera olika delar av trädgårdsarbetet och som vill slippa användandet av flera maskiner.

Omdöme

.

Priser

Så hittar du bästa Lövblås

Vad är viktigt att tänka på när jag väljer lövblås?

När det är dags för dig att köpa en lövblås finns det många att välja mellan. Det är kanske inte så lätt om du inte har någon erfarenhet av produkterna sedan tidigare. Vi har därför skapat denna köpguide för att hjälpa dig fram till bästa lövblåsen för dina behov.

Några faktorer du bör tänka på när du ska köpa lövblås, är bland annat:

 • Användarvänlig: Välj en modell som är användarvänlig och lätt att starta. Du ska känna dig bekväm med maskinen som du väljer och lätt kunna komma åt de olika funktionerna.
 • Sele: Kolla upp om det ingår en sele. Det är bra att använda sele, så du kan belasta vikten jämt över båda axlarna och ryggen.
 • Lufthastighet: Undersök hur hög lufthastighet lövblåsen har.
 • Lågvibrerande: Använd en lövblås som är lågvibrerande, för då slipper du bli trött i onödan eller få vibrationsskador.
 • Funktioner: Titta på vilka olika funktioner som finns och vilka du faktiskt behöver.
 • Jämför: Jämför olika typer av modeller mot varandra för att se vilka fördelar och nackdelar de har.
 • Omdömen: Titta på andra användares omdömen och recensioner rörande modellen så du kan skapa dig en bild av produkterna. Dessa typer av recensioner brukar ge en god överblick om produkten.

Olika typer av lövblås

Det finns olika slags typer av lövblåsar och här kan du läsa vad som är skillnaderna mellan dem och se vilken typ som kan passa dig bäst.

 • Bensindriven lövblås: Bensindriven lövblås är praktiska för arbete i professionellt bruk. Dessa behöver inte vara mer kraftfulla eller vara bättre än vad de eldrivna modellerna är. Med en bensindriven lövblås slipper du hantera batterier och ladda dessa. Modellerna passar till större ytor, men är det minst miljövänliga alternativet. En annan nackdel är att det kostar en del i längden, eftersom du måste köpa bränsle till dem. De brukar dessutom ofta ha en ganska hög ljudnivå. Fördelarna är dock att du får gjort jobbet både snabbt och smidigt.
 • Batteridriven lövblås: En batteridriven lövblås är ett bra val för de flesta. Batteridrivna lövblåsar finns i många olika modeller. Att de är olika kraftfulla beror främst på vilket batteri som maskinen drivs av. En batteridriven lövblås blir aldrig lika kraftfull som en bensindriven eller eldriven lövblås. En fördel är däremot att den här typen av lövblås vanligtvis väger mindre och är därför lättare att hantera. En batteridriven lövblås passar dig som inte vill trassla in dig i sladdar. En nackdel är att batterierna behöver laddas, men å andra sidan kan du oftast använda samma batteri till olika maskiner.
 • Eldriven lövblås: En eldriven lövblås är ett populärt alternativ bland privatpersoner och den passar bra om du inte har så stor yta som du behöver blåsa. En stor fördel är att den i princip kan komma upp i samma kraft som en bensindriven lövblås. Nackdelen kan vara att du kan bli något begränsad av att ha en sladd, speciellt om du har ett större område.

Vi har valt att testa fem olika produkter. Vi har tittat på vilken typ av lövblåsar det är samt deras olika funktioner och hur kraftfulla de är. Ta del av vår recension för att hitta den bästa lövblåsen för dig och dina behov.

Jämför de bästa Lövblåsarna i testet

Lövblås Lufthastighet Vikt Energikälla Totalbetyg Pris
DUB362Z 54 m/s 4,1 kg Batteri Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
3447 kr
Lövblås Husqvarna 525BX Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
4390 kr
Ryobi JET OBL18JB ONE+ 18V 36V Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
999 kr
Ryobi RBV26B 26CC Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
1488 kr
Ryobi RBV3000CESV Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
801 kr

Vad är lövblås bra för?

Lägg undan krattan och investera i en lövblås istället. Slipp böja dig ner i tid och otid för att plocka upp kottar, bark eller löv. En lövblås hjälper dig att samla ihop löv och mindre grenar medan du kan stå bekvämt. När du har samlat ihop trädgårdsavfallet kan du enkelt få bort det från marken utan att det behövs alltför mycket arbete från din sida. Några fördelar med lövblås kan exempelvis vara:

 • Hjälper till att hålla trädgården ren och städad
 • Du slipper böja dig och stå obekvämt för att samla ihop löv, grenar eller liknande.
 • De finns lövblåsar som är multifunktionella. De kan både användas som lövsug och lövblås. Vissa kan dessutom hacka ner och mala ner bark och kottar.

Hur du använder en lövblås

Bensindrivna lövblåsar är mer kraftfulla än vad de batteridrivna modellerna är. Däremot används de i princip på samma sätt. Hur du ska använda en lövblås beror på vilken typ av lövblås du har. En bensindriven kräver självklart bensin, en batteridriven kräver laddade batterier och en nätsluten kräver el. Beroende på vad det är du ska blåsa och över hur stort område kan du använda dig av ett lämpligt munstycke. Du kan blåsa antingen brett eller mer koncentrerat.

Innan du börjar använda en lövblås, kontrollera ytan som du tänkt blåsa. Titta om det finns kvistar eller något skräp som kan utgöra fara om de kommer flygande. Kontrollera också om det finns fönster eller dörrar öppna i närheten. Skräp och damm kan lätt hamna där det inte borde.

En smart sak är att öva innan du kör igång på riktigt. Det kan du göra genom att exempelvis lägga lite gräs på en torr yta. Försök sedan att försiktigt flytta gräset utan att blåsa upp något damm i onödan.

Finns det några risker med lövblås?

En lövblås är en användbar produkt som underlättar trädgårdsarbetet, men du ska inte glömma att det är en kraftfull maskin du använder dig av. Det är alltid bra att vidta försiktighetsåtgärder när du använder en lövblås.

 • Se till att alla delarna sitter korrekt monterade
 • Välj en lövblås som passar dina behov och att du inte använder en för tung maskin
 • Var uppmärksam och se till att du alltid har kontroll över maskinen
 • Lek aldrig med den, detta är en kraftfull maskin och ska stängas av om någon närmar sig. Rikta aldrig lövblås mot någon och håll den på avstånd.
Senast uppdaterad: 12 oktober 2022
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
32 röster, Genomsnitt: 4.9 / 5