Bästa häcksaxen 2022

Hitta de bästa produkterna som håller dina häckar vackra
Uppdaterad augusti 2021

Det är vanligt med en häck runt tomten, eller åtminstone någonstans i trädgården. En sådan måste hållas i trim och ibland räcker det med en klippning per år medan andra häckar kräver mer regelbunden klippning. Det beror också på hur mycket du bryr dig om estetiken. En yvig häck kan också vara en fara för trafikanter om den står invid vägen. Med en bra häcksax kan du på ett smidigt sätt hålla häcken i trim.

Vi har testat fem olika häcksaxar på marknaden för att kunna tipsa dig om den allra bästa. Läs vidare nedan för att ta reda på varför vi valde just Dewalt DCM563PB-XJ till vår vinnare och därmed bäst i test.

Testvinnare - Bästa Häcksaxen

 • Bäst i test: Dewalt DCM563PB-XJ
 • Bästa billiga: Makita DUH523Z
 • Bästa bensindrivna: OUTLET Häcksax Stiga SHP 60
 • Bästa premium: Häcksax Husqvarna 520iHD60 Exkl. Batteri & Laddare
 • Bästa nätanslutna: Ryobi rpt4545e

Vilken häcksax är bäst?

Vi har testat många Häcksaxar. Nedan följer de produkterna som vi rekommenderar från testet, vad som är bra och dåligt med respektive häcksax samt en recension av varje produkt.

 1. 1. Bäst i test: Dewalt DCM563PB-XJ

  9,5/10
  Dewalt DCM563PB-XJ
  Bäst i test
  Svärdlängd
  55 cm
  Tandavstånd
  19 mm
  Vikt
  3,4 kg
  Skär/minut
  1 400

  Dewalt är ett populärt varumärke inom trädgårdsverktyg och den här häcksaxen är en batteridriven variant. Batteriet kan dessutom användas till andra produkter inom samma serie, vilket är en fördel. Det här är en kompakt häcksax med låg vikt, vilket gör den enkel att manövrera. Den klarar inte de allra tyngsta arbetena, men för trimning av häcken två gånger om året är den utmärkt. Svärdet är 55 cm långt och tandavståndet på 19 mm garanterar jämna snitt. Häcksaxen har också en säkerhetsbrytare i handtaget.

  Vi utsåg just Dewalt DCM563PB-XJ till testvinnare för att den är lätthanterlig, har en bra storlek och givetvis för att den sköter arbetet exemplariskt. Vi är också förvånade över hur förvånansvärt länge batteriet höll. Den enda nackdelen med häcksaxen är att säkerhetsbrytaren var ganska obehaglig att använda vid klippning i sidoställning, den verkar mest avsedd för klippning i upprätt tillstånd.

  Läs mer
 2. 2. Bästa billiga: Makita DUH523Z

  9,3/10
  Makita DUH523Z
  Svärdlängd
  52 cm
  Tandavstånd
  15 mm
  Vikt
  3,4 kg
  Skär/minut
  1350

  Även Makita DUH523Z är en batteridriven häcksax, och den vi har utsett till den bästa billiga häcksaxen på marknaden. Den är mycket tyst och även miljövänlig att använda. Sedan ska vi inte heller glömma dess ergonomiska design, som gör den bekväm för dig att använda även under en längre tid. Svärdlängden är 52 cm och dess skärkapacitet ligger på 15 mm. Den är utrustad med tänder på båda sidorna för en smidigare klippning av din häck.

  Vi är imponerade av hur lätt den här maskinen är samt hur smidig den är att använda. Den sköter sitt arbete exemplariskt, även vid klippning av ganska tjocka grenar. Priset är givetvis också en mycket stor fördel med just den här häcksaxen från Makita, den kostar under tusenlappen. Du kan använda häcksaxen med samma batteri som andra Makita-verktyg, vilket också är en fördel.

  Läs mer
 3. 3. Bästa bensindrivna: OUTLET Häcksax Stiga SHP 60

  9,3/10
  OUTLET Häcksax Stiga SHP 60
  Svärdlängd
  61 cm
  Tandavstånd
  27 mm
  Vikt
  5,5 kg
  Skär/minut
  3500

  Stiga är ett mycket omtyckt märke och den här modellen av häcksax är vårt val för bästa bensindrivna häcksax. Den passar utmärkt för dig som har grova trädgårdshäckar som behöver klippas. Häcksaxen är utrustad med ett dubbelsidigt svärd som slipats med laser. Det ger både ökad effektivitet och livslängd på maskinen. SHP 60 har en inbyggd vibrationsdämpare för en bättre ergonomi vid användning. Dessutom är handtaget justerbart i 180 grader, vilket hjälper dig att få en ergonomisk arbetsställning.

  Vi gillade den här häcksaxen eftersom den presterar riktigt bra, även vid klippning av riktigt kraftiga buskar och häckar. Det ställbara handtaget och den inbyggda vibrationsdämpningen gör den enklare att använda utan att det blir obekvämt. Nackdelen är dessvärre häcksaxens tyngd, men det är ingenting ovanligt att en bensindriven häcksax har en högre vikt än andra typer av häcksaxar.

  Läs mer
 4. 4. Bästa premium: Häcksax Husqvarna 520iHD60 Exkl. Batteri & Laddare

  9,1/10
  Häcksax Husqvarna 520iHD60 Exkl. Batteri & Laddare
  Svärdlängd
  60 cm
  Tandavstånd
  32 mm
  Vikt
  5,1 kg
  Skär/minut
  4000

  Det här är testets dyraste häcksax, men den är sannerligen värt sitt pris. Denna modell drivs med batteri och är både tyst och lätt. Svärdet är 60 cm långt och dubbelsidigt. Det bakre handtaget är vridbart för att möjliggöra både horisontell och vertikal klippning. Den här häcksaxen har ett energisparläge som du kan använda för att spara på batteriet.

  Anledningen till att Husqvarna 520ihd60 blev vår bästa premiumhäcksax är för att den är otroligt lätt att använda samtidigt som den är ergonomisk. Batteriet varar länge och den sköter klippningen mycket bra. Den har bra batteriprestanda, vi blev överraskade över hur länge batteriet räckte. Det här är en utmärkt häcksax för dig med en stor budget.

  Läs mer
 5. 5. Bästa nätanslutna: Ryobi rpt4545e

  8,9/10
  Ryobi rpt4545e
  Svärdlängd
  45 cm
  Tandavstånd
  20 mm
  Vikt
  4,1 kg
  Skär/minut
  1700

  Ryobi rpt4545e är en nätdriven häcksax som är vinklingsbar. Motorn är på 450W och svärdet på 45 cm är laserskuret och diamantslipat. Den klarar grenar med en tjocklek på upp till 20 mm utan problem. Huvudet kan vinklas i upp till 135 grader samt i fyra olika positioner, vilket gör den användbar även när du vill klippa häckens ovansida. Dessutom har häcksaxen en sågfunktion som gör att den klarar av tjocka grenar.

  Häcksaxen har en ergonomisk sele samt ett greppvänligt handtag som gör maskinen ergonomisk att använda. Den har även en låg vikt. Häcksaxen har en bra räckvidd tack vare det förlängningsbara handtaget. Ryobi rpt4545e är av modellen stånghäcksax och har en vikt på lite över fyra kilo. Dess användarvänlighet gjorde den till ett självklart val om bästa nätanslutna häcksax.

  Läs mer

Häcksax köpguide

När du köper häcksax bör du tänka igenom vissa faktorer för att du ska välja den som är bäst för dig. Den ska kunna sköta sitt jobb och du ska kunna nå hela häcken med den. Vi ska här nedan gå igenom vad du bör tänka på innan du gör ditt val.

 • Kvalitet och varumärke - Det är viktigt att du väljer en häcksax av hög kvalitet och som är av ett bra varumärke. Även om märket inte är det viktigaste kan det löna sig att köpa en häcksax från ett märke som du åtminstone känner till sedan innan.
 • Användningsområde - Du bör också tänka igenom hur din tomt ser ut, hur mycket du kommer att behöva klippa och därmed hur kraftfull maskin du kommer att behöva. Ska du klippa grova grenar och ett stort område är en kraftfullare maskin ett bra alternativ. För enklare trimning kan en mindre, batteridriven modell vara ett utmärkt val.
 • Modeller - Det finns olika modeller av häcksaxar. Den vanligaste är den gamla traditionella modellen, men det finns även två andra modeller som är ganska vanliga. Den ena är en stånghäcksax, som är monterad på ett trimmerriggrör och anpassad för högre och bredare häckar. På så sätt kan du stå på marken och arbeta och slipper använda dig av en stege. Ett annat alternativ är en teleskophäcksax. Den har ett teleskopskaft för att du ska kunna stå stabilt på marken även när du klipper ovansidan av din häck.
 • Användarvänlighet - Många kraftfulla maskiner är tunga, men det är viktigt att du väljer en häcksax med en vikt som du kan hantera. Annars kan din säkerhet riskeras. Du ska också välja en med så låga vibrationer som möjligt, det eftersom starka vibrationer kan bidra till förslitningar i din kropp. Även ljudnivån och ergonomin är två faktorer som påverkar användarvänligheten. Det ska vara säkert och bekvämt att hantera häcksaxen.

Olika typer av häcksaxar

Det finns tre huvudtyper av häcksaxar som skiljer sig åt en hel del. Du hittar bensindrivna, batteridrivna och nätanslutna häcksaxar på marknaden. De har båda sina för- och nackdelar som vi ska berätta mer om, så att du enkelt kan välja den typ som passar dig bäst.

 • Bensindriven häcksax - Den bensindrivna häcksaxen är den starkaste på marknaden och den klarar av tunga arbeten. Prestandan är hög och bidrar till en lång användningstid som innebär att du kan klippa mycket på kort tid. En fördel med en bensindriven häcksax är att du inte behöver tänka på räckvidd för sladden och därmed kan klippa häckar på ett långt avstånd från huset. Nackdelen är att den här typen av maskin oftast är tung och dyr.
 • Batteridriven häcksax - Den batteridrivna häcksaxen passar för lättare arbeten. Fördelen med den här typen av häcksax är att den ger dig stor rörelsefrihet, dessutom slipper du tänka på att sladden inte ska vara i vägen. De är dessutom miljövänliga att använda. Nackdelarna med en häcksax som går på batteri är att de inte är lika kraftfulla som de andra varianterna. Användningstiden är också kortare, batteriet räcker i en till två timmar. Med ett extra batteri som du håller laddat kan du dock använda den längre.
 • Nätansluten häcksax - En elektrisk häcksax är ganska liten i konstruktionen, därför väger den inte heller så mycket. De klarar stora arbeten bättre än en batteridriven modell, men är inte fullt lika kraftfulla som de bensindrivna modellerna. En fördel är att den nätanslutna häcksaxen kan användas timme efter timme, så länge det finns el i uttagen. Nackdelen är sladden som lätt kan hamna i vägen, och som dessutom begränsar räckvidden


 Hur använder man en häcksax?

Det finns inte en generell förklaring till hur man använder en häcksax, utan det beror helt på vilken modell du väljer. En bensindriven häcksax måste fyllas på med bensin och sedan startas. Du håller den sedan riktad på det sätt du känner dig bekväm med och som du vill klippa häcken med. Batteridrivna häcksaxar kräver att batteriet är laddat före användningen. Vi rekommenderar att du köper ett extra batteri som alltid är laddat, på så sätt undviker du ovälkomna avbrott i arbetet. En nätansluten häcksax behöver bara anslutas till ett eluttag eller en förlängningssladd sedan kan du börja klippa.

När du köper en häcksax medföljer oftast en manual där du kan se exakt hur din häcksax ska användas på bästa sätt.

Finns det några risker med en häcksax?

Det är viktigt att du är försiktig när du använder en häcksax för att undvika att du skadar dig. Oftast har häcksaxarna någon typ av säkerhetsanordning som gör att saxen slutar gå om den släpps. Väljer du en nätansluten häcksax finns risken att sladden hamnar i vägen och klipps av.

Risken med en batteridriven häcksax är att batteriet kan ta slut mitt under arbetet och då behöver du vänta medan batteriet laddas. Om häcksaxen har en hög ljudnivå finns också risken för hörselskador. Använd gärna hörselskydd när du klipper häcken. Det gäller speciellt om du använder en bensindriven modell eftersom de har högst ljudnivå. Om du inte använder häcksaxen på rätt sätt eller om den vibrerar mycket riskerar du att slita onödigt mycket på din kropp.

 

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
1 röster, Genomsnitt: 4 / 5
Senaste tester