Test: Vilken är den Bästa köttermometern 2023?

Hitta den perfekta köttermometern med hjälp av den hör guiden

I egenskap av att rädda middagen för dig och ditt sällskap, är köttermometern det bästa verktyget för dig. För att få köttet som du vill ha det är det enklast och effektivast att använda sig av just köttermometern.

Vi har testat en mängd olika termometrar efter ett stort urval och korat en vinnare i olika kategorier. Budget, design etc. Men den absolut viktigaste kategorin är förstås "bäst i test". Läs mer nedan vilka kategorier vi valt och ta reda på varför just vi valde en köttermometer från Mingle som den bästa.

Testvinnare - Bästa köttermometern 2023

Här är en överblick över årets bästa köttermometrar.

 1. Bäst i test: Digital grill- och ugnstermometer
 2. bästa mattermometern för dubbla mättemperaturer: Rubicson Trådlös grilltermometer med Bluetooth och dubbla mätprober
 3. Bästa budgetvalet: Funktion Kökstermometer Digital
 4. Snygg design: Blomsterbergs Digital kökstermometer
 5. bästa analoga köttermometern: Exxent Stektermometer

Våra 5 bästa köttermometrar (juni 2023)

1. Digital grill- och ugnstermometer- Bäst i test

Digital grill- och ugnstermometer - Bäst i test
Betyg 4,7/5
Betyg 4,7/5
Bäst i test
Till butik
köp
(Cervera)

Mingle har tagit fram en enkel termometer till ett bra pris. Vi gillade att det är lätt att läsa av den med stora tydliga siffror. Plus är även att den har ett alarm som går av när önskad temperatur är uppnådd. Det minuset vi kunde hitta är att den är en av de enklare modellerna med få finesser.

Varför vi valt denna termometer till "bäst i test" är att den är billig, stora digitala siffror och ett alarm när köttet är klart. I det stora hela är det en komplett termometer till det låga priset vilket var den avgörande faktorn i att Mingle digital ugnstermometer tar hem första platsen och kategorin "bäst i test".

Omdöme

Prisvärd digital kökstermometer med alarm och hög maxtemperatur.

Priser

2. Rubicson Trådlös grilltermometer med Bluetooth och dubbla mätprober- bästa mattermometern för dubbla mättemperaturer

Rubicson Trådlös grilltermometer med Bluetooth och dubbla mätprober - bästa mattermometern för dubbla mättemperaturer
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Till butik
köp
(Kjell)

Rubicson har tagit fram en bluetooth grilltermometer med möjligheter att koppla termometern till din mobiltelefon. Vi gillar att den är en prisvärd termometer med dubbla mätprober för att du ska kunna ha koll på två köttbitar samtidigt. Perfekt om dina gäster vill ha köttet i olika temperaturer. Minus är att markeringarna på displayen för de båda temperaturen är för små vilket gör att det är svårt att läsa, men väljer du att använda dig av en app räddar det upp situationen.

Varför vi valt denna termometer till "bästa grilltermometer för dubbla mättemperaturer" är att den är den billigaste grilltermometern med dubbla mätprober på marknaden. Den har det du behöver, så som bluetooth, alarm och möjligheter med app för mättemperaturen.

Omdöme

Bästa valet för dig som vill mäta flera temperaturer samtidigt.

Priser

3. Funktion Kökstermometer Digital- Bästa budgetvalet

Funktion Kökstermometer Digital - Bästa budgetvalet
Betyg 4,3/5
Betyg 4,3/5
Till butik
köp
(Cervera)

Här hittar vi en termometer från F&H som är i det billigaste slaget. Du får en otroligt enkel termometer med display. Vi tycker den gör sitt jobb och mäter av ditt kött. Med en stilren design till sitt låga pris gör den till en komplett termometer. Minus är att den inte har några funktioner mer än vad som krävs för att läsa av graderna.

Varför vi har valt denna termometer till "bästa budget" är lika enkel som termometern i sig. Du får en termometer under hundralappen med möjlighet att ha kontroll på ditt kött. Det är ingen termometer för en som gillar teknik men gör jobbet gjort.

Omdöme

Prisvärt alternativ med snygg design.

Priser

4. Blomsterbergs Digital kökstermometer- Snygg design

Blomsterbergs Digital kökstermometer - Snygg design
Betyg 4,3/5
Betyg 4,3/5
Till butik
köp
(Bagaren och kocken)

Här hittar vi en termometer från Blomsterbergs som visar en design utöver det vanliga. Vi gillar att den helt är gjord i stål med en schysst LCD-display. Vi gillar även att den är helt trådlös vilket gör designen snyggare. Minus är att vi tycker den inte riktigt når upp till standarden med en högsta temperatur på 200 grader. Där den normala termometern brukar ligga kring 300 grader.

Varför vi valt denna termometer till "Snyggast design" är att den är den mest stilrena termometern till ett bra pris på marknaden. Snygg display och utan sladd. Funktionsmässigt klarar den av det mesta men saknar det extra för att blanda sig i de bästa termometrarna på marknaden men helt klart snyggast design.

Omdöme

En designtermometer av hög kvalitet till bra pris.

5. Exxent Stektermometer- bästa analoga köttermometern

Exxent Stektermometer - bästa analoga köttermometern
Betyg 4,1/5
Betyg 4,1/5
Till butik
köp
(Kitchen Time)

Här hittar vi en termometer från Exxent som visar att även det enklaste kan vara bra. För endast 56 kronor kan du få en termometer som gör sitt jobb. Vi tycker den har stor och tydlig analog display som visar gradantalet. Vi finner inte något minus med termometern när vi ser förbi specifikationerna under denna kategori.

Varför vi valt denna termometer till "bästa analoga köttermometern" är att den till det lägsta priset ändå har en design och tydlig analog display. Vi ser även positivt på att den inte behöver någon sladd.

Omdöme

Enkel analog stektermometer som gör sitt jobb.

Priser

Så hittar du bästa Köttermometer

Vad är viktigt att tänka på när jag väljer köttermometer?

Att vara en seriös person vid grillen kan kopplas ihop med en köttermometer, det är svårt att misslyckas med köttet och middagen med rätt innertemperatur. Vilken temperatur du vill ha bestämmer du själv men med en bra köttermometer är den enkelt att få köttet som du vill ha den. Nedan följer punkter som kan hjälpa dig att välja ut rätt produkt.

Pris

Vad kostar termometern? Förhållande till specifikationerna. Här tittar vi på vad hur breda specifikationerna är och vilka de har. Vi tittar därefter på priset för att jämföra med de olika aktörerna. Produkten kan vara dyr och återspegla sig i finesserna modellen har. Den kan även vara billig och vara prisvärd om den håller kvaliteten. Om produkten har en goda egenskaper, kvalitet och användarupplevelse förhållande till priset ökar det helheten på produkten och betyget höjs.

Termometerns omfång

Vilka grader den klarar av. Det kan vara viktigt i många olika sammanhang att behöva en termometer som klarar ett högt gradantal.  I det här testet kollar vi helt enkelt om kvaliteten är god nog för det satta priset. Du ska få det du betalar för och har en produkt ett lägre pris till förhållande av priset är det ett stort plus.

Designen

Finns även design för en köttermometer. Självklart kollar vi även på hur designen är hos de olika aktörerna för att fastslå vilken som har den snyggaste köttermometern.

Lätt att använda

Enkla att förstå och lära sig. För att en vanlig Svensson ska kunna lära sig och hantera termometern behöver den än om den har många specifikationer vara enkel att förstå sig på. Vi testar produkten och bedömer användarupplevelsen efter vilket intryck vi får, men vi tittar även på andras recensioner för att få en helhet om produkten.

 

Jämför de bästa köttermometrarna i testet

Köttermometer Mätområde Batterityp Alarm Totalbetyg Pris
Digital grill- och ugnstermometer -50°C till +300°C 2st AAA Ja Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
298 kr
Rubicson Trådlös grilltermometer med Bluetooth och dubbla mätprober 0°C till +300°C 2st AAA Ja Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
199 kr
Funktion Kökstermometer Digital -20°C till +300°C 2st LR44 Ja Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
184 kr
Blomsterbergs Digital kökstermometer -45°C till +200°C 3st LR44 Nej Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
395 kr
Exxent Stektermometer 0°C till +120°C inga Nej Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
78 kr
köttermometer test

Så gjorde vi testet

Det finns många olika typer av köttermometrar, med olika användningsområden och omfång. Man skulle kunna säga att den dyraste och mest avancerade modellen med den högsta precisionen är den bästa, men det blir varken särskilt meningsfullt eller användbart. Vi har här istället valt att utse bästa köttermometern i flera olika kategorier. Det gör att du lätt hittar bästa alternativet för dina behov.

För att sedan komma fram till vilken köttermometer som är bäst i varje kategori har vi betygsatt produkterna på ett antal punkter som är särskilt viktiga när det kommer till köttermometar:

 • Användning: Är det lätt att använda produkten? Är den känslig för att stickas in lite för långt eller kort? Är det lätt att läsa av temperaturen? Kan man ställa in alarm vid en temperatur?
 • Mätning: Vilket mätomfång har termometern? Hur precist mäter den temperaturen? 
 • Pris: Hur mycket kostar den? Skulle du själv kunna tänka dig att köpa den?
 • Kvalitet: Känns produkten robust? Har du märkt av något slitage på den efter användning?
 • Batteri: Hur många mätningar klarar den av innan batteriet tar slut?

FAQ

Vad är ett köttermometer?

Ett köttermometer är en enhet som används för att mäta temperaturen på kött under tillagning.

Varför ska jag använda ett köttermometer?

Att använda ett köttermometer hjälper dig att säkerställa att köttet är tillagat till en säker temperatur, vilket förhindrar bakterieväxt och minimerar risken för matförgiftning. Den är såklart också bra för att undvika att förstöra kötten genom att tillaga det till för hög temperatur.

Hur fungerar ett köttermometer?

Köttermometrar fungerar genom att mäta den inre temperaturen på köttet. De finns i olika typer, inklusive stav, digitala och infraröda termometrar.

Vilken typ av köttermometer är bäst?

Det beror på dina behov och preferenser. Stavtermometrar är enkla och billiga, men kan vara svåra att använda på större stycken kött. Digitala termometrar är enkla att använda och ger snabba och exakta resultat, men kan vara dyrare. Infraröda termometrar är lättanvända och ger snabba resultat utan att du behöver tränga in i köttet, men är också dyrare.

Hur använder man ett köttermometer?

Använd enheten enligt tillverkarens anvisningar. Vanligtvis är det bara att sätta in termometern i köttet och vänta tills den visar den inre temperaturen.

Vilken temperatur ska man tillaga olika typer av kött till?

Här är rekommenderade säker tillagningstemperaturer för olika typer av kött:

 • Nötkött (medium rare): 54-56 °C
 • Nötkött (medium): 56-58 °C
 • Nötkött (well done): 65-70 °C
 • Fläskkött: 65 °C (60-80 °C beroende på styckningsdetalj och önskad tillagning)
 • Kyckling: 72 °C för filéer och 82 °C för andra delar
 • Kalkon: 72 °C
 • Lamm: 60 °C

Obs: För att minimera risken för matförgiftning, bör allt kött tillagas till en säker temperatur och hållas vid denna i minst 2 minuter för att döda eventuella bakterier.

Senast uppdaterad: 31 januari 2023
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
33 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5