Test: Vilken är den Bästa köksvågen 2023?

Ta del av våra bästa tips för att hitta den perfekta köksvågen till ditt hem!

En köksvåg är ett användbart redskap i köket. Med hjälp av den kan du snabbt mäta upp korrekta mängder när du ska baka eller laga mat. En köksvåg kan också bli använd för dina hobbys eller för att beräkna fraktkostnaden för ett brev eller mindre paket.

Vi har testat fem stycken köksvågar. Läs mer om vårt test här nedanför och ta reda på varför vi valde just Wilfa Köksvåg WSS-2 Svart till bäst i test!

Testvinnare - Bästa köksvågen 2023

Här är en överblick över årets bästa köksvågar.

 1. Bäst i test: Köksvåg WSS-2 Svart
 2. Bästa premiumvalet: Soehnle Köksvåg Page Aqua Proof Vit
 3. Bra val: Digital köksvåg med skål
 4. Mest prisvärda köksvågen: Soehnle Köksvåg Page Compact 100 svart
 5. Bästa budgetvalet: Champion Köksvåg Rostfri 5kg

Våra 5 bästa köksvågar (juni 2023)

1. Köksvåg WSS-2 Svart- Bäst i test

Köksvåg WSS-2 Svart - Bäst i test
Betyg 4,7/5
Betyg 4,7/5
Bäst i test
Till butik
köp
(Cervera)

Varumärket Wilfa har lanserat en köksvåg med en modern design. Vågen har en rund form med en stor LCD-skärm. Själva vågen har färgen svart.

Vågen klarar av att väga mellan 0,1 gram och 2 kg. Själva vågens vikt är 0, 5 kg och den har en tillverkargaranti på fem år. När det gäller Wilfa WSS-2:s funktioner så har den en tareringsunktion, automatiskt avstängning, ställbar måttenhet samt är kompatibel med Wilfas BLACK-app.

Vi valde Wilfas WSS-2 till bäst i test då vi tycker att den är både smidig att använda men också är estetiskt tilltalande. Den är dessutom mycket prisvärd då den kostar omkring 7 00 kronor. Något vi är något besvikna på är att vågens Bluetooth-funktion bara är till för att kunna dosera kaffe perfekt. Vi önskar exempelvis att kunna använda Bluetooth till att spara mätdata externt. Detta eftersom vågens användningsområden då skulle öka ännu mer.

Egenskaper

 • Precision: 0,1 gram
 • Maxvikt: 2 kilo
 • Batterityp: 3 x AAA

Fördelar

 • Väger med 0,1 g noggrannhet
 • Tareringsfunktion
 • LED-display

Nackdelar

 • Kan väga upp till max 2 kg

Omdöme

Stilren och exakt köksvåg med Bluetooth och app-kompabilitet.

Priser

2. Soehnle Köksvåg Page Aqua Proof Vit- Bästa premiumvalet

Soehnle Köksvåg Page Aqua Proof Vit - Bästa premiumvalet
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Till butik
köp
(Bagaren och kocken)

Soehnles Page Aqua Proof är en köksvåg för den som önskar extra allt. Denna våg väger inte bara med 1 grams noggrannhet, den kan dessutom väga upp till hela 10 kg. Detta gör att du kan ställa en kastrull eller gryta direkt på vågen för att mäta ingredienserna.

Vågen är utrustad med en tareringsfunktion och automatisk avstängning. När du är färdig kan du dessutom skölja av den under rinnande vatten då den är vattentät. Köksvågens utseende är stilrent då den har färgen vit och är i materialet glas. Displayen är dessutom stor och tydlig.

Vi tycker att det här är en väldigt användbar våg, inte minst för att den klarar upp till 10 kg. Att den är vattentät är dessutom ett plus, om inte annat för att spill ofta förekommer i ett kök. Priset för denna våg är omkring 700 kronor och vi har utsett den till testets bästa premium

Omdöme

Stilrent premiumalternativ som är vattentät och väger upp till 10 kilo.

3. Digital köksvåg med skål- Bra val

Digital köksvåg med skål - Bra val
Betyg 4,3/5
Betyg 4,3/5
Till butik
köp
(Kjell)

Det här är en köksvåg som har många funktioner. Bland annat så har den en upplyst display, en nedräkningstimer, en inbyggd termometer och en tareringsfunktion. Denna köksvåg har dessutom en rostfri skål som är avtagbar och den väger med 1 grams noggrannhet. Köksvågen klarar av vikter upp till 5 kg och har även en automatisk avstängningsfunktion.

Vågen drivs utav batterier och du kan välja mellan måttenheterna gram och ounce. Priset är strax under 300 kronor.

Den här praktiska och rostfria köksvågen har flera användbara funktioner som underlättar när du ska baka eller laga mat. Att den dessutom är tillverkad i rostfritt stål gör den såväl robust och hållbar som enkel att rengöra.

Eftersom vågen har ett så pass lågt pris och flertalet funktioner har vi utsett den till testets bra val!

Egenskaper

 • Precision: 1 gram
 • Maxvikt: 5 kilo
 • Batterityp: 2 x AAA

Fördelar

 • Inbyggd termometer
 • Praktiskt skål
 • Nedräkningstimer

Nackdelar

 • Batteri ingår ej

Omdöme

Prisvärd köksvåg med tillhörande skål och flera smarta funktioner.

Priser

4. Soehnle Köksvåg Page Compact 100 svart- Mest prisvärda köksvågen

Soehnle Köksvåg Page Compact 100 svart - Mest prisvärda köksvågen
Betyg 4,3/5
Betyg 4,3/5
Till butik
köp
(Bagaren och kocken)

Köksvågen Page Compact 100 från Soehnle är en fyrkantig, tunn och kompakt våg. Tack vare dess tunna design är den enkel att gömma undan i ett köksskåp eller låda om du inte vill ha den stå framme. Vågen har en tydlig LCD-skärm där du kan välja om måttenheterna ska visas i g/kg eller i oz/lb. Köksvågen har dessutom en tareringsfunktion som du aktiverar genom "tara"-knappen. Vågen väger upp till 5 kg.

Förutom detta har vågen en automatisk avstängningsfunktion och är lätt att torka ren då den är tillverkad i säkerhetsglas. Priset är omkring 300 kronor.

Den här vågen har vi utsett till testets mest prisvärda våg. Eftersom priset är så lågt samtidigt som vågen är smidig och uppfyller förväntningarna är det en våg som vi tycker mycket om. Det enda som vi ser är en nackdel är att om du väger lätta saker kan korrektheten skilja med +/- 1 gram. Kräver du en än mer exakt våg bör du köpa en dyrare modell

Egenskaper

 • Precision: 1,0 gram
 • Maxvikt: 5 kilo
 • Batterityp: 1 x CR2032

Fördelar

 • Prisvärd
 • Har de mest användbara funktionerna
 • Bra vågplatta

Nackdelar

 • Inte de snyggaste knapparna
 • Kan skilja 1 gram i noggrannhet vid vikter under 20 gram

Omdöme

En prisvärd köksvåg som inte tar mycket plats.

5. Champion Köksvåg Rostfri 5kg- Bästa budgetvalet

Champion Köksvåg Rostfri 5kg - Bästa budgetvalet
Betyg 4,1/5
Betyg 4,1/5
Till butik
köp
(Kitchen Time)

Champion CHKV210 köksvåg är tillverkad helt i rostfritt stål med en stilren design. Den väger upp till 5 kg och har en noggrannhet om 1 gram. Den har dessutom en stor och tydlig LCD-skärm med touch-knappar.

Vågen är utrustad med en tareringsfunktion och automatisk avstängning. Du kan välja mellan enheterna g, oz, ml och fl.oz. Champion CHKV210 drivs utav batterier.

Den här vågen har blivit tilldelad vår utmärkelse "bästa budget" då den kostar under 200 kronor. Den är dock inte enbart billig utan är dessutom snygg, stilren och väger noggrant ingredienserna. Vi tycker särskilt om dess tunna och stilrena design då den mycket väl kan stå framme i köket, men också lätt får plats i skåp och lådor.

Egenskaper

 • Precision: 1 gram
 • Maxvikt: 5 kilo
 • Batterityp: 1 x CR2032

Fördelar

 • Billig
 • Snygg och tunn design
 • Mäter noggrant och upp till 5 kg

Omdöme

Valet för dig som vill ha en bra våg till ett lågt pris!.

Priser

Så hittar du bästa Köksvåg

Vad är viktigt att tänka på när jag väljer köksvåg?

Att köpa en köksvåg kan verka som en enkel sak. Faktum är att köksvågar kan skilja sig stor mellan varandra och det är viktigt att ha koll på vilka funktioner du behöver, och vilka funktioner som vågarna faktiskt har. Eftersom en köksvåg ska underlätta för dig såväl i köket som i vardagen i stort krävs det att vågen är enkel, snabb och har rätt funktioner.

Ta del av våra bästa tips och råd om vad du ska tänka på när du köper en köksvåg här nedanför.

Tareringsfunktion

Detta är något vi tycker underlättar mycket i användandet utav en köksvåg. Med en tareringsfunktion, eller nollställningsfunktion, kan du nollställa vågen trots att en kastrull eller bunke redan står på vågen. Detta gör att du slipper räkna bort bunken och dess ingrediensers vikt när du tillsätter en ny ingrediens. Med hjälp av denna funktion väger du enklare och snabbare upp ingredienserna.

Noggrannhet

Hur noggrann måste din våg vara? För normalanvändaren som använder vågen till matlagning och bakning fungerar det väl med omkring 1 grams noggrannhet. Vet du dock med dig att du ska mäta upp och blanda ingredienser som måste vara mer exakta, och inte får skilja med +/- 1 gram bör du leta efter en våg som är ännu mer exakt.

Maxvikt

Köksvågar har generellt en maxvikt om 2 kg till 5 kg. De kan alltså inte väga saker som är tyngre än så. Vissa modeller kan dock klara av en högre vikt. Även här är det viktigt för dig att veta på ett ungefär vad du ska väga för något och vilka behov du har av köksvågen. Ofta kan det vara bra med en våg som kan väga så tungt som möjligt, men då innebär det också ofta att vågen är både större och dyrare. Vad som är viktigt för dig avgör vilken maxvikt du bör rikta in dig på - och kontrollera att vågen också klarar denna vikt innan du köper den.

Storlek

Storleken på vågen är viktig utav två orsaker. Den första orsaken är att om vågen är för liten är det svårt att ställa större saker på den. Det kan då bli svårare att väga dessa större föremål. Därför får vågplattan inte vara för liten, samtidigt som vågen i stort inte får vara för stor och otymplig. I båda dessa fall är det dock helt upp till dig att avgöra vad du mestadels ska använda vågen till och på så vis göra en avvägning gällande vågens storlek och vågplatta.

Funktioner

Vilka funktioner tycker du är viktiga? En köksvåg kan vara enkel, men användbar, eller avancerad. Vissa köksvågar har Wi-Fi- eller Bluetooth-funktion så att vågen kan kopplas samman med andra föremål. Avgör vilka funktioner du tycker är allra viktigast för att lättare kunna sålla bort för dyra, eller för enkla, vågar.

Utseende

Köksvågens generella utseende har förstås ingenting med dess funktion att göra. Beroende på om du vill ha den stå framme på din köksbänk, en öppen hylla eller undangömd i ett köksskåp spelar dess utseende mer eller mindre roll. Även om utseendet inte är allt tycker vi definitivt att du ska köpa en våg du tycker ser okej, eller till och med bra ut. Varför köpa något du inte tycker är fint?

Omdöme

För att underlätta ditt val ytterligare bör du se vad tidigare har tyckt om din köksvåg - innan du köper den. Sök på köksvågens modell på internet och se om du hittar recensioner och omdömen. Har du tur finns många recensioner som nämner både för- och nackdelar. Med hjälp av andras erfarenheter kan du enklare göra rätt val för just dig.

Jämför de bästa köksvågarna i testet

Köksvåg Precision Maxvikt Batterityp Totalbetyg Pris
Köksvåg WSS-2 Svart 0,1 gram 2 kilo 3 x AAA Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
699 kr
Soehnle Köksvåg Page Aqua Proof Vit 1 gram 10 kilo 2 x AAA Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
975 kr
Digital köksvåg med skål 1 gram 5 kilo 2 x AAA Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
329 kr
Soehnle Köksvåg Page Compact 100 svart 1,0 gram 5 kilo 1 x CR2032 Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
319 kr
Champion Köksvåg Rostfri 5kg 1 gram 5 kilo 1 x CR2032 Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
211 kr
köksvåg test

Så gjorde vi testet

Köksvågar är något som vi alla känner väl till. Från de gamla mekaniska vågarna till moderna digitala varianter med massor av extra funktioner. Alla vågar kan inte riktigt jämföras med varandra utan de har lite olika användningsområden. För att göra det lättare för dig att hitta rätt har vi här valt att utse bästa köksvågen i flera olika kategorier.

För att komma fram till vilken köksvåg som var bäst i varje kategori har vi jämför de på ett antal faktorer som är särksilt viktiga för att bedöma just köksvågar:

 • Noggrannhet: Vilken precision mäter vågen med? Är vågen precis även vid väldigt små och stora vikter?
 • Funktioner: Kan man nollställa vågen med en bunke på? Är vågen vattentätt?
 • Storlek: Hur stor är vågen? Är den för stor och klumpig? Är den för liten så det blir svårt att få plats med saker på den?
 • Design: Är vågen snygg? Kan du tänka dig att ha den framme på bänken eller gömmer du helst undan den i ett skåp?
 • Pris: Hur mycket kostar vågen? Känns den prisvärd?

 

Senast uppdaterad: 12 oktober 2022
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
31 röster, Genomsnitt: 5 / 5